Κυριακή 24 Μαΐου 2015

"Πάμε βόλτα στα Χανιά..."Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, στα πλαίσια του project, το οποίο εκπονείται από τους μαθητές της  Στ τάξης με τίτλο: «Η ιστορία της Πόλης μας»,  πραγματοποιήσαμε την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Στο μικρό μας ταξίδι συνεργαστήκαμε με τον κ. Ψαράκη, αρχαιολόγο από το Δήμο Χανίων. 
Ξεκινήσαμε από την Πύλη της Άμμου και περπατήσαμε προς το λιμάνι, μπήκαμε στα Νεώρεια, είδαμε τις εργασίες που γίνονται σ’ αυτούς τους χώρους προκειμένου να διασωθούν από το πέρασμα του χρόνου και να αναδειχθεί η σημασία τους, ακούσαμε τον ξεναγό μας με προσοχή ,καθώς όσα μας έλεγε είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια ανεβήκαμε  τα  σκαλοπάτια που οδηγούν στο    λόφο του Καστελίου.  
Η θέα από κει πάνω ήταν καταπληκτική!
Βγάλαμε φωτογραφίες   και μετά συνεχίσαμε προς τα Μαχαιράδικα. Καθίσαμε στην ιστορική Πλατεία της Σπλάντζιας να ξεκουραστούμε και να φάμε. Ανεβήκαμε  στην Αγορά, αφού πήραμε και το παγωτό μας περνώντας την οδό Χάληδων.  
 Η  περιήγησή μας στα στενά της Παλιάς πόλης, όπου  είδαμε και ακούσαμε για πρόσωπα ,κτίρια, εκκλησίες και γεγονότα που δεν ξέραμε  ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους μας. Πολλές  φορές περνάμε μπροστά από όλα αυτά, αλλά ποτέ δεν τα παρατηρούμε... Μπορεί επειδή δεν ξέρουμε την  ιστορία τους και ούτε όσα κουβαλάνε  μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Τη ζωή που είχαν κάποτε και πώς συνεχίζουν μέχρι σήμερα… 
Αξίζει όμως όλα αυτά, να τα μελετάμε, να προσπαθήσουμε να τα  «ακούσουμε", γιατί έτσι όπως στέκουν χρόνια τώρα εκεί σίγουρα μαρτυρούν πολλά… και σίγουρα αξίζει να ξέρουμε την ιστορία του τόπου μας για να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν.  
Να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Ψαράκη για την υπομονή που είχε μαζί μας, για την προθυμία του να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και για την διάθεσή του να μας ξεναγήσει σε όσο δυνατόν περισσότερους  χώρους. 

Ήταν ένα πολύ όμορφο πρωινό στη διάρκεια του οποίου επιχειρήσαμε «ένα ταξίδι στα Χανιά», που έχουν τόσα να μας πουν.
Τα παιδιά συνόδευσαν οι δασκάλες των αντίστοιχων τμημάτων κ. Χρυσούλα Γεωργιλάκη& Γλυκερία Γκόγκα.