Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

 

Αγαπητοί γονείς



Ονομάζομαι Χατζηιωάννου Νικόλαος και είμαι ο νέος Διευθυντής του σχολείου. Εύχομαι στους μαθητές μας και σε σας τους γονείς τους πρώτα απ’ όλα υγεία και καλή σχολική χρονιά. 
Η χρονιά λένε ότι θα είναι δύσκολη. Εγώ πιστεύω ότι δύσκολη την κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Σίγουρα, θα είναι περίεργη και απαιτητική, όμως με καλή θέληση και συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Κάθε συνεργασία όμως στηρίζεται σε κανόνες και τους κανόνες δεν τους φτιάχνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί αλλά η πολιτεία. Το σχολείο δεν είναι αστυνομία να επιτηρεί ούτε δικαστήριο να τιμωρεί. Πρέπει λοιπόν να συμμορφωθούμε με τους κανόνες αυτούς, που καλώς θεσπίζει η πολιτεία και αν όντως δεν είναι σωστοί να προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε, πάντα όμως με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο. 
Θέλω να παρακαλέσω λοιπόν να αφήσουμε μακριά από το σχολείο κάθε αντιπαράθεση κοινωνική, πολιτική ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας χωρίσει. Το σχολείο χρειάζεται όλους τους γονείς κοντά του. Λειτουργεί πολύ καλύτερα έτσι το σχολείο μας. 
Γονείς και εκπαιδευτικοί δεν είναι αντίπαλοι, αντιθέτως είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι γιατί ο σκοπός μας είναι κοινός. Να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, να τα εμπνεύσουμε, να τα ενισχύσουμε, να εμφυτεύσουμε στην ψυχή τους πολύτιμες αξίες της ζωής ώστε να καλλιεργηθούν και να γίνουν σωστοί, χρήσιμοι, υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες. 
Το ελληνικό σχολειό έχει χίλια δυο κακά. Είναι αρτηριοσκληρωτικό, βαρετό, δυσκίνητο, γεμάτο γραφειοκρατία και οπισθοδρόμηση, έχει ό,τι χρειάζεται για να περιορίσει την έμφυτη ανάγκη των παιδιών για γνώση του κόσμου που τους περιβάλλει. Όμως από την άλλη, είναι ίσως η μόνη ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας να δει μια καλύτερη μέρα για τις επόμενες γενιές της. 
Εμείς οι εκπαιδευτικοί, είμαστε από τους δημόσιους υπαλλήλους εκείνοι που εργάζονται πιο σκληρά, γιατί κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις. Δεν μπορούμε να έρθουμε αδιάβαστοι και αδιάφοροι όταν ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με τα παιδιά μας, με μικρές ψυχές. Μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά η πλειονότητα εργαζόμαστε, προσπαθούμε, μοχθούμε για τα παιδιά μας. Η ανταμοιβή μας; Ένας καλός λόγος κι ένα ευχαριστώ από το γονιό, ένα ζεστό «γεια σου κύριε», «γεια σου κυρία», με χαμόγελο, από τους παλιότερους μαθητές μας.  
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά που δεν θα στέκεστε στα λάθη μας αλλά στις προσπάθειές μας. Σας ευχαριστώ που θα πορεύεστε με το όραμα του σχολείου που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και στις αξίες του. Χωρίς τη δική σας συμπαράσταση δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά, άλλωστε εσείς πάντα θα είστε οι πρώτοι και καλύτεροι δάσκαλοι των παιδιών μας. 
Εμείς οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά μας, σας υποσχόμαστε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν και καλή δύναμη σε όλους.

 

                                                                                                  Ο Διευθυντής του Σχολείου

                                                                                                   Νικόλαος Χατζηιωάννου