Στο σημείο αυτό θα ασχοληθούμε με τα διάφορα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας τυπικός προσωπικός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής.
Καταρχάς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένας Η/Υ αποτελείται από δύο βασικές κατηγορίες:
Α. Το Υλικό (hardware)
Αναφέρεται σε όλες τις συσκευές και τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται ένας Η/Υ. Περιλαμβάνει ότι μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε σε ένα Η/Υ.
Β. Το Λογισμικό (software)
Ένας Η/Υ δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν του εισάγουμε μια σειρά εντολών για να τις εκτελέσει. Το λογισμικό είναι αυτό που δίνει ΄΄πνοή΄΄ στο υλικό.
Α. Το Υλικό
Ο υπολογιστής, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο εργαστήριο του σχολείου σας, περιλαμβάνει διάφορα ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να λειτουργούν ως σύνολο. Τα τμήματα αυτά μπορεί να είναι μηχανικά ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή ακόμη και ολόκληρες συσκευές. Κάθε τμήμα συνεργάζεται με τα άλλα, ή ακόμη με κάποια από αυτά, ώστε να εκτελούνται όλες οι απαραίτητες λειτουργίες με ακρίβεια και ταχύτητα. Γενικά, Υλικό Μέρος (Hardware) του υπολογιστή είναι τα μηχανικά και τα ηλεκτρονικά του μέρη, ό,τι δηλαδή μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε.
Η κύρια συσκευή είναι το κουτί ( όπως το ονομάζεται όλοι). Η ονομασία για το κουτί είναι Κεντρική Μονάδα. Μέσα σ’ αυτό βρίσκονται διάφορα εξαρτήματα με πιο σημαντικά την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Κ.Μ.Ε., C.P.U.) και την Κύρια Μνήμη του υπολογιστή. Στην Κ.Μ.Ε. γίνονται όλοι οι υπολογισμοί.
Οι επόμενες συσκευές που θα αναλύσουμε χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία είναι οι συσκευές εισόδου, δηλαδή συσκευές με τις οποίες δίνουμε πληροφορίες και δεδομένα στην Κεντρική Μονάδα.
Οι σημαντικότερες συσκευές εισόδου είναι:
- Πληκτρολόγιο. Είναι η πιο συνηθισμένη συσκευή, για να εισάγουμε δεδομένα και εντολές στον υπολογιστή με μορφή κειμένου. Εκτός από τα πλήκτρα γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων υπάρχουν ειδικά πλήκτρα, για να δίνουμε κατευθείαν εντολές στον υπολογιστή π.χ. το πλήκτρο F1, το πλήκτρο Esc κ.ά.
- Ποντίκι. Πήρε το όνομά του από το σχήμα του. Μας βοηθάει να δίνουμε εντολές στον υπολογιστή, επιτρέποντας μας κάθε φορά να επιλέγουμε εκείνες τις λειτουργίες που θέλουμε από αυτές που απεικονίζονται στην οθόνη.
- Σαρωτής. Με τη βοήθεια του σαρωτή μετατρέπονται φωτογραφίες, εικόνες και κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή και εισάγονται στον υπολογιστή για επεξεργασία.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι συσκευές εξόδου, δηλαδή συσκευές από τις οποίες παίρνουμε πληροφορίες και δεδομένα από την Κεντρική Μονάδα.
Οι σημαντικότερες συσκευές εξόδου είναι:
- Οθόνη. Σ’ αυτήν εμφανίζονται αποτελέσματα από τις διάφορες μορφές επεξεργασίας που εκτελεί ο υπολογιστής. Υπάρχουν οθόνες διαφόρων μεγεθών και κατηγοριών, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Εκτός από τις κοινές οθόνες υπάρχουν και οι οθόνες αφής, οι οποίες λειτουργούν ως συσκευές εισόδου-εξόδου.
- Εκτυπωτής. Μας βοηθάει να τυπώνουμε σε χαρτί τις πληροφορίες που επιλέγουμε. Υπάρχουν εκτυπωτές διαφόρων τύπων, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές, όπως:
- κρουστικός ή ακίδων (dot-matrix),
- λέιζερ (laser) και
- ψεκασμού μελάνης (inkjet).
Η επιλογή ενός εκτυπωτή γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και τις οικονομικές μας δυνατότητες.
- Ηχεία. Με τα ηχεία ακούμε ήχους ή μουσική από τον υπολογιστή.
Β. Το Λογισμικό
Το λογισμικό είναι αυτό που δεν φαίνεται σε έναν Η/Υ. Για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέρη του υπολογιστή όπως τα περιγράψαμε παραπάνω χρειάζεται ένα σύνολο οδηγιών. Οι οδηγίες καθοδηγούν βήμα προς βήμα τον υπολογιστή και συντονίζουν τα διάφορα εξαρτήματα του, ώστε να πραγματοποιηθεί η εργασία που θέλουμε. Το σύνολο αυτών των εντολών που κατευθύνουν με κάθε λεπτομέρεια τον υπολογιστή, για να εκτελεί μία συγκεκριμένη εργασία, ονομάζεται πρόγραμμα. Τα προγράμματα μας βοηθούν να παίξουμε παιχνίδια, να μπούμε στο Διαδίκτυο, να στέλνουμε email κτλπ.
Είδη υπολογιστών
Υπάρχουν διάφορα είδη υπολογιστών και διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητες τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
α. τους Υπερυπολογιστές (Supercomputer), τους οποίους χρησιμοποιούν τα ερευνητικά κέντρα κ.ά.
β. τα Μεγάλα Συστήματα (Mainframe), τα οποία χρησιμοποιούν τράπεζες, μεγάλοι οργανισμοί, βιομηχανίες, κ.ά.
γ. τους Προσωπικούς Υπολογιστές (Ρersonal Computer ), που αποτελούν την πιο συνηθισμένη κατηγορία υπολογιστών και τέλος
δ. Φορητοί Υπολογιστές . Το μέγεθός τους είναι σχεδόν όσο ένα μεγάλο τετράδιο, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από 1 έως 4 κιλά περίπου. Έχουν δε μπαταρία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ορισμένες ώρες χωρίς να είναι συνδεδεμένοι στο ηλεκτρικό ρεύμα. Παρόλο το μικρό τους μέγεθος, έχουν ανάλογες δυνατότητες με έναν επιτραπέζιο Προσωπικό Υπολογιστή
Προσπαθήστε να λύσετε το παρακάτω σταυρόλεξο