Pages

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας

Την Τρίτη 10 Μαρτίου,τα παιδιά της Δ΄& της Ε΄τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας. Με χαρά και ενθουσιασμό βίωσαν μέσα από τη συλλογή του Μουσείου την  εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννηση της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παδιά είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά τυπογραφικά πιεστήρια. Χαρακτηριστικά τα παιδιά γράφουν για την επίσκεψή τους:


Σήμερα  με το σχολείο πήγαμε στο Μουσείο Τυπογραφίας και πέρασα ωραία. Αυτό, που έκανε εντύπωση είναι ότι βρήκαν τα σχέδια της πρώτης τυπογραφικής μηχανής και έφτιαξαν μια ίδια.Με εντυπωσίασε πόσα διαφορετικά μηχανήματα υπάρχουν, άλλα που δουλεύουν με το χέρι, άλλα με το πόδι και άλλα με κουμπί. Άκουσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και έμαθα πώς να λειτουργώ ένα μηχάνημα. Θυμάμαι που φτιάξαμε το πρώτο φύλλο από τα χανιώτικα Νέα και φτιάξαμε τα αναμνηστικά μας χαρτάκια, Ένας καλός κύριος έκοψε κάτι χαρτιά με το μαχαίρι  χαρτιού. Μετά  είδαμε ένα βίντεο με τα σύγχρονα  μηχανήματα  τυπογραφίας. Μου άρεσε τόσο που πρότεινα στους  γονείς μου να πάμε μια Κυριακή.(Μ)


Η επίσκεψη μας στο Μουσείο Τυπογραφίας ήταν ωραία. Εκεί είδαμε πολλά ωραία μηχανήματα όπως το μαντεμένιο τυπογραφικό πιεστήριο, το ποδοκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο, το μαχαίρι χαρτιού, το χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο και το αυτόματο τυπογραφικό πιεστήριο κ.α. Επίσης είδαμε και ένα ενδιαφέρον βίντεο. Αυτό το βίντεο είχε θέμα το πώς έφτιαχναν παλιά τις εφημερίδες με τα μεγάλα μηχανήματα. Θα ήθελα μια μέρα να ξαναπάμε στο Μουσείο Τυπογραφίας για να δούμε και τα υπόλοιπα μηχανήματα.(Άννα)



 Στο Μουσείο Τυπογραφίας είδα και άκουσα πολύ ωραία πράγματα. Είχε πολλά ωραία μηχανήματα και με αυτά έφτιαχνες πολύ ωραία βιβλία. Μια κυρία μας μίλησε για τον Γουτεμβέργιο που έγραψε περίπου το  1450 ένα βιβλίο, τη Βίβλο. Αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ο Γουτεμβέργιος. Θα ήθελα να ξαναπάω για να δω και τους υπόλοιπους ορόφους με τα μηχανήματα.(Αγ)




Στο Μουσείο Τυπογραφίας άκουσα, πως υπάρχει 1 μόνο Μουσείο Τυπογραφίας, στην Κρήτη. Σε αυτό είδα ένα αντίγραφο του Γουτεμβέργιου, που ήταν το πρώτο Τυπογραφικό Πιεστήριο. Θυμάμαι, που ένας κύριος στο Μουσείο Τυπογραφίας, μας άφησε να χρησιμοποιήσουμε το αντίγραφο του Γουτεμβέργιου. Αυτό το αντίγραφο όταν το χρησιμοποίησα ήταν τέλειο. Πέρασα τέλεια  στο Μουσείο Τυπογραφίας!!!!!!!! (Παν)




Στο Μουσείο Τυπογραφίας που πήγα είδα πολλά πράγματα. Είχε περίπου 12 με 13 μηχανήματα. Το πιο επικίνδυνο ήταν ένα μηχάνημα που έκοβε 300 ή 400 χαρτιά το δευτερόλεπτο και λειτουργούσε με τα δύο χέρια! Ένα άλλο που είδα δούλευε και αυτό με το ένα χέρι και με αυτό τυπώσαμε  κάτι που έγραφε Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων, αλλά αυτό δεν ήταν επικίνδυνο. Μετά πήγαμε σε μία κυρία να μας μιλήσει και είδαμε ένα   βίντεο που έδειχνε  πώς έβγαιναν οι εφημερίδες  και έτσι από εκείνο το μηχάνημα παίρνουμε τις εφημερίδες σπίτι μας και διαβάζουμε τα Χανιώτικα νέα και μαθαίνουμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό η εφημερίδα είναι χρήσιμη να την παίρνουμε.(Πασ)


Στο Μουσείο  Τυπογραφίας ήταν μία κυρία που μας έμαθε ότι τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι το 1450 τα βιβλία γράφονταν με το χέρι Ο Γουτεμβέργιος σκέφτηκε να κατασκευάσει ένα Μηχάνημα. Ονομάζονταν Τυπογραφικό Πιεστήριο για να τυπώνονται τα βιβλία χωρίς κόπο. Το πρώτο βιβλίο από το Τυπογραφικό Πιεστήριο ήταν η Βίβλος και είχε 1.200 σελίδες. Αργότερα, ο Γουτεμβέργιος έφτιαξε ξύλινα ή σιδερένια γράμματα από το Α έως το Ω.
Ύστερα με τον κύριο Γιώργο είδαμε και άλλα πολλά μηχανήματα όπως το ποδοκίνητο Τυπογραφικό Πιεστήριο, το μαχαίρι χαρτιού, το χειροκίνητο Τυπογραφικό Πιεστήριο κ.λ.π. Πιο μετά τυπώσαμε μία ταυτότητα που έγραφε Μουσείο Τυπογραφίας Χανιώτικων Νέων.

Με το μαχαίρι χαρτιού κόψαμε πολλά χαρτάκια.

Μου άρεσε η επίσκεψή μας στο Μουσείο Τυπογραφίας και θα ήθελα να ξαναπάμε.(Πε)